Löjromstoast

I helgen som var hade jag besök och vad passade då bättre än att bjuda på en löjromstallrik med en löjromstoast i fokus. Till denna tallrik gjorde jag även en liten löjromscocktail och en kreativ löjromsbåt med ägg som skrov. Det går att göra löjromstoasten på flera sätt men jag tror att min variant är rätt så nära det som man brukar kalla för en klassisk löjromstoast, bortsett från brödet som i mitt fall inte var vanligt rostbröd.

löjromstoast

Mitt recept på löjromstoast

Till att göra denna toast behöver du självklart löjrom, sedan vitt bröd, gräddfil, rödlök, färsk dill och citron. Jag använde även hyvlad rädisa, vilket satte en extra piff på toasten. Till brödet kan du behöva en klick smör om du vill göra den på mitt sätt.

Brödet till toasten

Jag hade brödet i ugnen ca 5 minuter på 150 grader. Under tiden gjorde jag ordning övriga tillbehör enligt nedan. Sedan stekte jag brödskivorna i svag värme någon minut i äkta svenskt smör.  Det går givetvis även att rosta brödet i en brödrost, men det är värt den tiden som går åt att göra på mitt sätt.

Att göra en löjromtoast.

Till två personer behöver du ca 80 gram löjrom, kanske mycket tycker en del, men jag tycker att det är ett minimum. De få gånger man kostar på sig löjrom så kan man gott och väl se till så att man äter tillräckligt mycket för att den goda smaken ska komma till rätta.

Jag börjar med att finhacka rödlöken. Jag använde en medelstor rödlök och efter att ha hält upp gräddfilen så rörde jag ner ungefär hälften av rödlöken i den. Sedan la jag i en matsked löjrom och en skvätt pressad citron, vilket jag också rörde ner.

Jag la sedan upp de smörrostade brödskivorna och la sedan på denna röra. Ovanpå alltihop la jag på en matsked löjrom på varje skiva, som jag slutligen garnerade med färsk dill och citronskiva. Det är så enkelt och det blir så ofantligt gott. Det blir det mesta med löjrom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *