Vänerlöjrom, garanterar kvalitet

Vänerlöjrom

Vänerlöjrom

Vänerlöjrom är mer än löjrom som producerats från siklöja fiskad i Vänern, det är numera även en ekonomisk förening. Idag är 15 yrkesfiskare anslutna till föreningen och en av grundtankarna med denna förening är att garantera ett viss mått av kvalitet.  Målet är att producera en förstaklassig produkt med jämn och hög kvalitet. I handeln ska den vara spårbar och tack vare EG-numret ska man kunna se vem som är producent. Löjromsburkarna är även försedda med särskild logotyp/etikett.

Löjrom är i allra högsta grad ett naturligt livsmedel helt utan tillsatser, enda tillsatsen förutom fiskrom är salt.

Man har fiskat siklöja (Coregonus Albula) i Vänern för att framställa löjrom sedan 1960-talet. Det är ett småskaligt nätfiske med restriktioner gällande maskstorlek med mera. Sedan 2005 är det förbjudet med trålfiske. Det finns ca trettio aktiva löjromsfiskare runt sjön. Siklöjan tas om hands och bereds nära landningsplatsen. Först skakas den, sedan kläms fisken för att skilja löjrommen från fisken. Därefter sköljs fiskrommen varefter torkning, saltning och infrysning sker.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *